Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatie gaat altijd uit van een cv én sollicitatiebrief. Het een kan niet zonder het ander en juist als beide documenten goed op elkaar afgestemd zijn, maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Bovendien trekt een goede sollicitatiebrief de aandacht terwijl cv’s vaak op elkaar lijken.

In een cv beschrijf je kort en bondig je carrière tot nu toe (opleiding, werkervaring) en je sollicitatiebrief gebruik je om de lezer duidelijk te maken waarom jij vindt dat juist jij voor deze specifieke functie geschikt bent. Een goede sollicitatiebrief verbetert je kansen en geeft een persoonlijke wending aan je sollicitatie. Maar hou het kort en bondig. Een sollicitatiebrief mag nooit langer zijn dan één A4’tje!

Een goed geschreven brief laat zien dat je serieus bent en beschikt over kwaliteiten. Zo onderscheid je je van de andere gegadigden. Behalve de inhoud is de stijl belangrijk. Je brief moet vooral enthousiasme uitstralen.

Opbouw van de brief

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit vier onderdelen, beschreven in 3 tot 5 alinea’s. Achtereenvolgens gaat het hier om de volgende punten:

 1. Opening
 2. Motivatie
 3. Jezelf verkopen
 4. Afsluiting

Opening:

 • Leg uit naar welke functie je solliciteert
 • Voeg een oneliner toe waarom je geschikt bent: trek de aandacht!
 • Verwijs naar een eventueel telefoongesprek dat je hebt gehad met de recruiter

Voorbeeld: ‘Ik zag dat u op zoekt bent naar een ervaren receptioniste voor de entree van hotel H-OTEL; hier ben ik!
Een ‘Met veel belangstelling heb ik op Monsterboard.nl uw vacature gelezen waarin u zoekt naar een enthousiaste servicemonteur.’ is niet persee fout, maar het maak ook niet echt een originele indruk. Het ligt natuurlijk aan de sector waar je solliciteert hoe creatief je kunt zijn met de opening van de sollicitatiebrief.

Motivatie:

 • Omschrijf waarom je naar deze functie solliciteert
 • Leg uit waarom je bij dit bedrijf wilt werken

Voorbeeld: ‘Ik werk al jaren met veel plezier in de horeca en ken uw restaurants als een van de beste in de omgeving. Ik zou graag mijn carrière voortzetten in zo’n vooraanstaand restaurant.

Jezelf verkopen:

 • Beargumenteer waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de functie
 • Verwijs naar je opleidingen, je werkervaring of marktkennis. Maar noem alleen wat specifiek voor die functie geschikt is. Noem niet je hele levensloop – daar is immers je cv voor!
 • Ga in op je persoonlijke vaardigheden en eigenschappen

Voorbeeld:  ‘In mijn vorige baan gaf ik leiding aan een team van zeven mensen. Dit was een taak die mij op het lijf geschreven was, omdat ik hierin mijn vakkennis en mijn didactische kwaliteiten goed kon verenigen.

Afsluiting:

 • Dit is het begin voor verder contact
 • Eindig je brief niet dat je hoopt dat de werkgever reageert. Dat lijkt wel bedelen. Hopen drukt twijfel uit, sluit je brief krachtig af
 • Schrijf dat je vertrouwen hebt dat je kwaliteiten aansluiten bij de eisen
 • Merk op dat je graag een mondelinge toelichting wilt geven op je brief en cv
 • Geef eventueel verdere acties aan. Bijvoorbeeld dat je zelf telefonisch contact opneemt

Voorbeeld: ‘Graag kom ik binnenkort koffie drinken om mijn cv nog persoonlijk toe te lichten.

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen, neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

× Chat