Regiojobs Arbeidsbemiddeling
0228-820420 info@regiojobs.nl

Onlangs las ik op twitter dat het ontzettend vervelend is om in vacatureteksten te lezen dat je vooral geen 9 tot 5 mentaliteit moet hebben om voor de baan in aanmerking te kunnen komen. Degene die het postte gaf aan dat deze banen niet passend zijn want zij heeft dit juist wel.

Ik werd geprikkeld door dit stukje tekst en ben verder gaan lezen. In de reacties op haar bericht, kreeg ze veel gelijkgestemden. Ook dit vond ik interessant want ik heb dit ontzettend vaak in vacatureteksten gelezen en ook heel veel toegepast.  “Vroeger” was dit heel normaal om er vooral bij te vermelden.

Vanuit de werkgever werd er met grote regelmaat gevraagd naar mensen die zich flexibel wilden opstellen en de dag wilden afronden wanneer nodig. Als dit betekende dat je dan later naar huis ging dan einde werktijd, dan hoorde dat er gewoon bij. Het werd altijd gezien als de normaalste zaak van de wereld.

Tenminste, in mijn wereld. Ik weet niet beter dan dat ik bijna nooit op tijd naar huis ging bij mijn vorige werkgevers. Vond ik dit erg? Nee, het gaf juist voldoening om een spoed klus positief afgerond te hebben voordat ik naar huis ging. Anders bleef het toch in me rondsuizen en nu kon ik het afsluiten.

Ik begon me af te vragen of het inderdaad wel zo normaal is om van werknemers te verwachten om langer door te werken. Ik vroeg het aan mijn collega en zij gaf precies aan wat ik in de twitter feed las. Vacatures waarin verwacht wordt dat je langer doorwerkt, leest als onprettig, gaf ze aan. Ze vertelde over een eigen ervaring waarin ze altijd langer door moest werken door werkoverdracht en dat was ontzettend vervelend want ze kreeg dit niet uitbetaald en ze was altijd later thuis dan ze van tevoren gepland had.

De generatie Z en deels generatie Y, vindt dit dus helemaal niet zo normaal. Zij geven aan dat zij vaste uren willen omdat er anders te snel misbruik wordt gemaakt van de loyaliteit van de werknemer. Er wordt dan verwacht dat je regelmatig gratis gaat overwerken. Wat ook een punt was van een lezer, is dat het bedrijf waarschijnlijk het werk niet goed gestructureerd heeft want altijd overwerken betekent dat er teveel werk is voor het aantal werknemers die het werk moeten doen. Tja, daar valt wellicht iets over te zeggen maar gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het niet altijd haalbaar om de bezetting te optimaliseren.

Het is duidelijk, de wereld is aan het veranderen. Dat weet ik al een tijdje maar iedere dag leer ik weer iets bij. En dat is maar goed ook want onze branche verlangt van ons dat wij meebewegen met alle veranderingen in de markt.

Wij, Regiojobs, zijn onlangs een nieuwe wervingscampagne opgestart voor bij ons op kantoor.  Wij zijn op zoek naar 2 nieuwe medewerkers die net zo enthousiast als ons zijn over het vak “uitzendprofessional”. En ik ben natuurlijk gek als ik in de vacature tekst neerzet dat er vooral “geen 9 tot 5 mentaliteit” moet zijn!😊.

 

 

× Chat