Do’s en don’ts op een sollicitatiegesprek

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek en voel je de stress al opkomen? Geen paniek, met deze 19 ultieme tips kan het niet fout gaan! Hier zijn 10 zaken die je zeker moet doen en 9 zaken die je moet vermijden tijdens je sollicitatiegesprek:

DO:

1. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Een goede voorbereiding is het halve werk! Je zal minder zenuwachtig zijn en een betere indruk achterlaten. Zoek informatie op over het bedrijf waar je gaat solliciteren en bereid je voor op typische sollicitatievragen zoals ‘Geef 3 positieve en 3 negatieve punten van jezelf’.

2. Bieden ze je iets aan om te drinken? Vraag dan een glas water. Koffie en thee zijn te warm om meteen van te drinken en in frisdrank kun je je sneller verslikken. Een gewoon glas water is daarom de beste optie.

3. Zorg voor zakdoeken in je handtas of broekzak. Zenuwen zijn normaal, maar een klamme handdruk wil je te allen tijde vermijden!

4. Wacht drie seconden voordat je de vraag beantwoordt. Zo geef je de indruk goed na te denken over je antwoord. Ook als je meteen kan antwoorden, wacht je best even om zo je woorden goed te kiezen.

5. Solliciteer je via de telefoon? Glimlach dan. Je stem zal veel vrolijker en zelfverzekerder klinken, wat alleen maar in jouw voordeel kan werken. Hoe vriendelijker en zelfzekerder je overkomt, hoe meer kans je maakt op de baan.

6. Neem een goed, vezelrijk ontbijt. Je lichaam blijft hierdoor langer alert en je zal minder snel honger krijgen. Een knorrende maag kan nogal gênant zijn bij een sollicitatiegesprek. Vergeet na je ontbijt, of net voor je vertrekt, zeker je tanden niet te poetsen om een onfrisse adem te vermijden.

7. Wees zeker van je zaak. Ook al ben je heel zenuwachtig, doe alsof je genoeg zelfvertrouwen hebt. Pas er wel mee op dat je niet arrogant overkomt: een bescheiden iemand komt altijd aardiger over.

8. Zorg ervoor dat je social mediaprofielen op privé staan. Je toekomstige werkgever hoeft namelijk niet te weten op welke feestjes je afgelopen weekend was…

9. Stel vragen tijdens het gesprek. Zo lijk je geïnteresseerd en kom je meer te weten over hoe het bedrijf precies in elkaar zit. Zorg er dus voor dat je enkele vragen voorbereid hebt.

10. Neem een extra exemplaar van je CV mee. En zorg ervoor dat je het netjes kunt afgeven. Steek het dus in een stevig mapje, bijvoorbeeld.

 

DON’T:

11. Te laat komen. Dit komt onprofessioneel over en de persoon die je zal interviewen verliest er veel tijd mee. Kom aan de andere kant ook niet te vroeg: 5 minuten te vroeg is eigenlijk ideaal.

12. Een maatpak of te strakke jurk dragen. Het voelt niet alleen oncomfortabel, je chique opkleden kan ook al snel geforceerd overkomen. Wat je wel kan doen, is je kleden afhankelijk van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Solliciteer je bij een bank? Zorg dan voor een formele kledingstijl. Solliciteer je bij een reclamebureau? Dan kan je beter casual naar je gesprek gaan. Zorg er gewoon steeds voor dat je netjes voor de dag komt.

13. Liegen of iets verborgen houden Eerlijk duurt het langst. Als je er eenmaal werkt, val je toch door de mand.

14. Het vermijden om over jezelf te praten. Het is voor een werkgever altijd interessant om te weten wat voor persoonlijkheid je hebt en wat je in je vrije tijd doet. Antwoord hier dan ook eerlijk op: niemand verwacht dat werken het enige is dat je in je leven doet.

15. Te veel parfum dragen. Oké, het is goed om fris en lekker te ruiken, maar een wolk parfum heeft het tegenovergestelde effect.

16. Iets slechts zeggen over je vorige werkgever. Hoe gefrustreerd je ook bent, dit heeft geen goed effect op hoe jij overkomt. Blijf professioneel.

17. Het volume van je gsm aan laten staan. Het is heel typisch dat er iemand belt, terwijl je middenin een sollicitatiegesprek zit. Zet je gsm dus op stil.

18. De interviewer persoonlijke vragen stellen. Zelfs niet als hij of zij heel vriendelijk en open is. Hou de persoonlijke vragen voor wanneer jullie collega’s zijn geworden.

19. Bij het eerste gesprek vragen stellen over loon, vakantiedagen of extralegale voordelen. Het is beter om je interesse voor de vacature te laten zien en te zeggen waarom jij de geschikte persoon bent. Andere vragen kan je tijdens een tweede gesprek stellen.

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen, neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

× Chat