Regiojobs Arbeidsbemiddeling
0228-820420 info@regiojobs.nl

Hoe reageer je op een vacature? Lees de 10 tips.

Stel, je bent op zoek naar werk. Hoe pak je dat aan?

Waarschijnlijk ga je googelen en vindt je verschillende jobsites waar vacatures op staan.

Vervolgens bekijk je de site van het bedrijf en op een bepaald moment beslis je te solliciteren op deze specifieke vacature. Hoe pak je dat aan?

Veel mensen beginnen met het schrijven van een uitgebreide motivatiebrief. Vervolgens werken ze het cv bij, eventueel met pasfoto en versturen het daarna door naar de afdeling personeelszaken via de mail.

Dit kan een hele goede manier zijn om aan een nieuwe baan te komen.

Toch hebben wij een aantal tips voor je wat je kan helpen om jezelf als kandidaat beter te profileren.

Tip 1:

Heb je geen idee aan wie je je de brief kunt richten omdat dit niet in de vacaturetekst of op de website naar voren is gekomen? Eén belletje naar het bedrijf is voldoende om hier achter te komen door te vragen naar de naam van de persoon die over de sollicitatieprocedure gaat.

Tip 2:

Zorg ervoor dat je motivatiebrief kort maar krachtig is, met uiterlijk 3 (korte) alinea’s.

Beschrijf hier niet uitgebreid in wat voor werk je nu doet en wat je takenpakket is, hier is ruimte voor in je cv. Richt de brief op de reden van solliciteren en waarom jij in aanmerking moet komen voor dié baan maar ook waarom je bij deze werkgever solliciteert. Waarom is dit bedrijf interessant voor jou?

Tip 3:

Check je brief op spelfouten en zinsopbouw, laat eventueel iemand anders je brief nalezen. En maak zo min mogelijk gebruik van bijwoorden of “lege” woorden zoals “ik ben flexibel”. Want wat zegt dat over jou? Zeg je nooit nee? Werk je graag 60 uur per week terwijl je reageert op een vacature voor 32 uur per week? Wees specifiek en duidelijk.

Tip 4:

Schrijf op een positieve manier zodat de brief nergens negatief van toon wordt.

Bijvoorbeeld: In plaats van dat je schrijft “ik vindt het werken in ploegendienst geen probleem omdat…” is het verstandiger om te schrijven “ik werk graag in ploegendiensten omdat…..”.

Tip 5:

Zorg ervoor dat het cv dat je opstelt een cv is die bij jou past. Maak er geen menukaart van of een cv met verschillende kleuren wanneer dit niet jouw persoonlijkheid weergeeft. Daar prikt een werkgever zo doorheen.

 Tip 6:

Zorg ervoor dat je je cv op de juiste chronologische wijze opstelt. Daarmee bedoelen wij dat je start met de laatste genoten opleiding en de huidige of laatste werkervaring in plaats van dat je begint met je eerste opleiding of je eerste werkervaring. Dit leest een stuk prettiger en een werkgever ziet direct hetgeen wat er het meest toe doet.

Tip 7:

Beperk het cv tot maximaal 6 werkervaringen welke van belang zijn voor het sollicitatieproces. Dat je ooit als bollenpeller gewerkt hebt op je 15e of een krantenwijk hebt gehad, doet er meestal niet meer toe. En het neemt alleen maar ruimte in beslag.

Tip 8:

Vermeld in een kort stukje een eigen profielschets. Wie ben jij en waarom ben jij dé kandidaat voor deze baan? Is het mogelijk een referentie na te vragen? Ook dit kun je in het stukje profiel vermelden. Plaats dit stukje tekst onder je naam, woonplaats en dergelijke en ga vervolgens verder met je opleidingen en werkervaring(en).

Tip 9:

Wanneer je een foto op je cv wilt zetten, plaats dan een foto die je specifiek voor zakelijke doeleinden gebruikt. Zet er dus geen foto op van jou wanneer je uitgaat, of een foto van jou zittend op de bank waarop je ook een stuk salontafel ziet staan. Dit toont druk en komt niet professioneel over. Gebruik dan ook bij voorkeur een portret foto. En nee, niet de foto van je paspoort aangezien deze foto’s over het algemeen niet heel charmant zijn 😊.

Tip 10:

Last but not least; ben je geen ster in het schrijven van brieven en vindt je het fijn om hier hulp bij te krijgen? Neem contact met ons op. Wij helpen je heel graag aan een nieuwe baan en stellen graag namens jou het cv en een stukje profielschets op om jou namens ons voor te stellen bij jouw nieuwe werkgever! 😊

 

 

× Chat