Hoe belangrijk is inburgeren in Nederland?

 

‘’Helaas hebben we op dit moment geen vacature openstaan waarin het geoorloofd is om de Nederlandse taal niet te beheersen of waarbij Engels op zichzelf voldoende is.’’

Deze zin moeten we helaas te vaak zeggen tegen mensen die willen integreren in de Nederlandse samenleving. Om goed in te burgeren in Nederland is het van belang om aan het werk te gaan. Maar het wordt iemand ook lastig gemaakt als je bijna nergens aan de slag kan omdat je de Nederlandse taal nog niet goed onder de knie hebt.

 

Integreren houdt meer in dan het leren van de Nederlandse taal. Mensen komen naar Nederland voor een betere toekomst maar ook omdat ze gevlucht zijn omdat het in land van herkomst niet veilig is. Stel je voor, je komt in Nederland en je hebt geen baan, geen netwerk, geen geschikt diploma en een beperkte taalbeheersing. Dan sta je al 3-0 achter op de arbeidsmarkt. Daarnaast kunnen mensen lijden aan mentale problemen wat het proces van inburgeren tegen kan staan. Al met al komt er veel meer bij kijken om goed in de samenleving te kunnen integreren.

Nu vraag je je vast af, ‘oke maar hoe kan ik dan het beste integreren?’ Nou daar zijn gelukkig een aantal mogelijkheden voor. In Nederland kan je een inburgeringscursus volgen maar dit kan ook middels zelfstudie. Op de website van rijksoverheid en inburgeren.nl valt hier alles over te vinden.

Het kan je veel opleveren als je een inburgeringscursus doet. Het (leren) spreken van de Nederlandse taal biedt veel voordelen voor het opbouwen van een privéleven maar is ook een belangrijke factor in de werkgelegenheid, zeker in West-Friesland. Hiermee vindt er effectieve communicatie plaats op de werkvloer en biedt dit meer promotiekansen. Dit komt omdat het aantoont dat je je als werknemer inzet voor het bedrijf, je communicatievaardigheden goed zijn en daardoor ook effectiever kan werken. Dit biedt meer kansen in verschillende sectoren en resulteert in een betere groei en carrièrekansen.

Naast het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt, maakt het integreren het gemakkelijker om mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Bovendien biedt het kansen om op een sport te gaan, je hobby’s uit te oefenen en je talenten te ontplooien. Het is namelijk van belang dat je je veilig, vertrouwd en geliefd voelt om een gelukkig leven op te bouwen.

 

Al met al kan het ontzettend uitdagend en spannend zijn om in te burgeren in Nederland en het leren van de taal kost tijd en energie. Maar door gewoon te beginnen met kleine stapjes ga je vanzelf daar komen waar je wilt zijn voor het creëren van een mooi, liefdevol en gelukkig leven in Nederland.

 

 

Melissa Smit
20-04-2023

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen, neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

× Chat