Regiojobs Arbeidsbemiddeling
0228-820420 info@regiojobs.nl

Ondertussen is het een breed uitgemeten onderwerp in het nieuws; de krapte op de arbeidsmarkt. Waar het eerst vooral ging om een tekort aan personeel in de bouw, zorg en horeca, weten we inmiddels dat veel meer sectoren een tekort hebben aan arbeidskrachten. Er is sprake van een overspannen arbeidsmarkt.

Als recruiter is het er voor ons dan ook niet makkelijker op geworden. We moeten creatiever zijn, andere bronnen proberen aan te boren, meer budget spenderen aan reclame campagnes en vooral snel schakelen wanneer je in gesprek bent met een werkzoekende. Want de ene dag kan een goede kracht beschikbaar zijn en de volgende reeds voorzien zijn van een nieuwe baan. De banen liggen door dit probleem letterlijk voor het oprapen!

Wij hebben ons talrijke keren dezelfde vraag gesteld; waar zijn alle arbeidskrachten gebleven? En ook; zijn de behoeften en wensen (eisen) veranderd van de werkzoekenden?

Door het voeren van veel gesprekken en goed te luisteren naar onze klanten,  zijn wij tot de conclusie gekomen dat er niet alleen een tekort is aan personeel, er is ook een flinke mismatch op de arbeidsmarkt.

Een mismatch wil zeggen dat er wel werkzoekenden zijn, maar niet voldoende passen op de aangeboden vacatures. Andersom kun je stellen dat bepaalde vacatures niet interessant genoeg zijn voor werkzoekenden.

Deze mismatch kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat de eisen voor een bepaalde functie erg hoog liggen, of de baan is fulltime in plaats van parttime, wij maken ook mee dat de werktijden niet aansluiten op de beschikbaarheid van de werkzoekende. Een ander voorbeeld is het salaris. Hetgeen wat geboden wordt, komt in zo’n situatie niet overeen met de salarisindicatie van de werkzoekende.

Een baan in de Retail waarbij je aantoonbaar moet beschikken over commerciële capaciteiten en waarbij de zaterdag onderdeel is van de werkweek, klinkt erg interessant voor een werkzoekende met winkelervaring. Maar wanneer de werkzoekende geen commerciële capaciteiten heeft, niet beschikbaar is in het weekend en daarbij een redelijk hoog salaris vraagt, is dan evengoed niet direct de gedroomde kandidaat.

Wat is wijs in de huidige arbeidsmarkt? Kunnen wij deze situatie ombuigen?

Wij komen tot de volgende vraagstuk; is het verstandig om als werkgever standvastig te blijven in het huidige wensen/eisen pakket van de bestaande vacature? Of is het veel wijzer om te kijken naar de capaciteiten van de sollicitant zodat om deze talenten heen een vacature gecreëerd kan worden waar beide partijen tevreden mee zijn? Onderzoeken of deze aanpak voldoende draagvlak heeft binnen het bedrijf, is minstens zo belangrijk. Is deze nieuwe manier van werven geschikt voor het bedrijf? Waarom wel of waarom niet?

Wij vinden dit een zeer interessant onderwerp en het heeft dan ook verschillende invalshoeken. Wij zijn erg benieuwd hoe jij hier naar kijkt, als werkzoekende of als werkgever.

Wellicht kunnen wij jou hierbij ondersteunen. Een afspraak bij ons op kantoor is snel gemaakt!

× Chat